A Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat hivatalos blogja

Barlangtúrák, kutatások

Szemétszedés a Sohodol-barlangban

Kép és szöveg: Berentés Ágnes

2019. november 08. - kaguar

Pont egy éve, hogy az erdélyi,  Damis melletti Sohodol nevű, mintegy 100 méter mély, aktív víznyelőben jártam.

Ez a barlang más, mint amibe a barlangászok általában szívesen mennek. Más, mert mássá tettük..

A lépcsőzetesen mélyülő, aprócska, majd nagyobb aknákban folytatódó, és patakos, szintes ágban végződő barlang bejárata ugyanis közvetlenül a műút mellett nyílik. És mivel könnyen megközelíthető, a környékbeliek nem másnak, mint szemétlerakónak használják. Ténykedésüket a befolyó patak is segíti, egész a barlang aljáig szállítja az útja során összegyűjtött szemetet. 

_mg_2700_bf_1.jpg

Egy éve, a túránk során szöget ütött a fejembe egy elhangzott mondat, miszerint "undorító ez a barlang!".
Amit láttam valóban nem épp gusztusos volt. Szemét közül indul a bevezető szár, és már az első aknában szemétlerakóba huppantunk.

Az elmúlt 1 évben többször megkíséreltem már visszatérni ide azzal a célzattal, hogy lefotózzam amit ott látok, jelen állapotában. És megtegyem ezt aztán is, hogy megtisztítottuk a barlang egyes részeit. Tudván, hogy a szemétszedés ezen formája nem megoldás a problémára, hisz még nincs szemétfogó háló a bejáraton, ugyanígy meg fog telni hulladékkal. És még nincs alapvető változás a helyiek gondolkodásában... addig a hálón fennakadt szemét maximum a bejáratot fogja eltömni....


Viszont úgy gondolom, a képeknek van figyelemfelhívó erejük. Ezt kihasználva, szeretném megmutatni, hogy ez a barlang bizony nagyon szép! Csupán tennünk kéne érte, hogy mindenki annak láthassa....! 

Miután az eltelt év során hol a csapathiány, hol az időjárás szabotálta a tervezett gyűjtést, most, a hosszú hétvégén végre összeállt egy kisebb csapat ezen célzattal.

ossz_001_b.jpg

ossz_00_f_1.jpg

 barlang bejárata. Mikor érkeztünk, és mielőtt távoztunk. 

ossz_01_f_b.jpg

Egy kisebb akna érkezésünkkor, majd egy órával és 7db szemeteszsák megtöltésével később.

_mg_2714_bf.jpg

_mg_2722_bf.jpg

A megrakott 110l-es zsákokat és bageket láncba rendeződve fel tudtuk termelni a kisebb aknákon. 

_mg_2755_bf.jpg

Várakozás a szerelő csapatra. 

_mg_2742_bf.jpg

Nem mindennapi kompozíció fogad az egyik akna alján....

_mg_2760_bf.jpg

A pangó víz által egy mellékágban felhalmozott szemét.

_mg_2768_bf.jpg

Aknalejárat...

_mg_2783_bf.jpg

Az aknák csipkés falairól a víz útját követve egész ruhásszekrényt meg lehetne tölteni, az ott talált textíliákból.

_mg_2796_bf.jpg

A hulladékból a benzines flakonokon át a különböző PET palackokon keresztül, műanyag szemetek, papucsok, labda, oldalborda, ökörszarv...stb..végtelen sorát lehetne felállítani. Így hiába a gyönyörű befoglaló kőzet, csodás színek, formák és képződmények, mert mindezt elfedi a bedobált, és a patak által behordott szemét.

_mg_2825_bf.jpg

_mg_2844_bf.jpg

A szemetet leszámítva a Sohodol egy nagyon tiszta, könnyen járható barlang. Szépen oldott formákkal és felületekkel, amiben az overál tiszta marad,a túra pedig egy élmény lenne.... 

_mg_2863_bf.jpg

Mivel aktív nyelőről van szó, nekünk pedig ismét esős idő jutott a hétvégén, így nem tudtunk hosszú időt lent tölteni. Sajnos, csak töredéke valósulhatott meg annak, amit szerettem volna. De ígyis jónéhány zsáknyi szeméttel lett kevesebb odalent, mégha a lent található több konténernyihez képest ez gyakorlatilag teljesen elhanyagolható mennyiség is. 

Mégis, ha az olvasók közül csak 1-2 ember úgy gondolja, hogy maga is rászánná az idejét hasonló projektere, vagy a legközelebbi alkalommal csatlakozna hozzánk, akkor úgy gondolom, már megérte a dolog. 


Köszönöm mind a Kolozsvári barlangkutatóknak--- Cugának (Kövecsi Szabolcs Attila), Manónak (Balla Áron), Törpinek (András Kinga), és Zsigmond Péternek---- mind Magyarországról ---Veres Réka----és Szlovákiából ---Stanislav Danko----érkezett kollégáknak, hogy segédkeztek a projektben.


Reméljük, lesz folytatás, valami napfényesebb időben....

 

Szerk: Berentés Ágnes 

 

 



 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://barlangaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr5215293566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása