A Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat hivatalos blogja

Barlangtúrák, kutatások

A Lehetetlen-barlang, aminek bejáratához autópályát építettek

Kép és szöveg: Berentés Ágnes

2019. június 18. - kaguar

Jártatok már olyan barlangban, amibe egy autópálya alagútból is le lehet jutni? Vagy aminek kürtőjében felmászva keresztülmászhatsz a vasbeton alagút tetején, hogy aztán folytasd utad a barlangjáratban? Egy olyan hegyben, amire azt mondták, hogy "lehetetlen, hogy itt barlang legyen"?  A Lehetetlen-barlangot mégis megtalálták a 2004-es autópálya építések során...

A Lehetetlen-barlang, vagy olaszul Grotta Impossibile nem messze a szlovén-olasz határtól nyílik, de már olasz területen, Basovizza településtől 1,4 km-re, DNy-i irányban, a főúthoz közel a fák között.
Ma már nem az autópályából nyíló bejáratot használják, mi egy sokkal kellemesebb, létrával kezdődő, majd kötéllel folytatódó, mesterséges lejáraton át jutottunk le, melyet nehéz vasajtó fed az illetéktelen kíváncsiskodók elől. Az impozáns, cseppkövekkel és borsókövekkel gazdagon díszített, csodás, tiszta termek után egy kb 40 m-es, "semmibe" ereszkedéssel lassan bontakoztak ki előttünk a barlang beláthatatlan méretű nagy termének formái. Egy kb 230 m hosszú, 70-80 m magas terem galériájára érkeztünk meg. A legerősebb lámpáink fényében sem tudtuk igazán belátni a teret. A térképet szemlélve araszolgattunk a tiszta cseppköveken és hatalmas kőtömbökön át lejáratot keresve a kiszemelt mellékág felé. Amit viszonylag könnyen meg is találtunk. img_8425_ossz_2_b.jpg

 

A képen a Grotta Impossibile nagy termének egy kicsiny szelete látható. Háttérben a barlang mesterséges bejárata felőli terembe ereszkedéssel.

Innentől napunk leginkább a csizmamarasztaló agyag sokféle formájának megismerésére irányult, a barlang egyik, ÉK-i részéből induló, és ÉNy-DK-i irányba tartó, hasadékkal kezdődő mellékágában (Settore 3). Itt, a hosszú, agyagos travik után jött a cuppogós agyag, az agyagos kötélen visszacsúszás, és a szép nagy, agyaggal vastagon borított termek, amiben a gumicsizmám erős késztetést érzett elhagyni a lábam. Ezekről az élményekről valamiért elfelejtettek említést tenni az előttünk ott jártak...

img_8117_1_b.jpg

Az általunk meglátogatott mellékág travis, agyagos, de szépen oldott hasadéka.

img_8282_2_b.jpg

Változatos cseppkőformák a mellékág elejében.

img_8172_2_b.jpg
img_8189_2_b.jpg

 

Kontrasztos volt a cuppogó agyag, benne és rajta a hófehér, növekvő cseppkövekkel, és a két agyagos szakasz között kibontakozó, teljesen tiszta, képződményes szakaszokkal.

Egy meredek, mikrotetarátákkal ékesített cseppkőlefolyás érdekes, leopárdfoltokkal volt tarkítva. Távolról azt hittem, növekvő pici cseppkövek. Közelről nézve viszont a csepegések alatt létrejövő visszaoldás foltjai voltak. Jobban szétnézve ezek a korrodált felületek olykor méteres mélységig is lenyúltak a szálkőbe, cseppkőbe. Mikor épp mit ért a csepegés. Mindeközben, néhány méterrel odébb kristálytiszta cseppkövek növekednek....

Talán magyarázata lehet ennek az utóbbi évtizedekben a kopár karsztfelszín beültetése, így a talajosodással az azon keresztülszivárgó víz oldóképessége is változik, növekszik a korábbihoz képest.

img_8163_1_b.jpg

A párduc.. vagy inkább gepárdmintás cseppkőlefolyás.

p6080731.JPG

Visszaoldott borsókövek.

Az agyagos részek hirtelen véget értek, és az omladékot bársonyszőnyegként borította a cseppkőkéreg. Innen kezdődnének a szép, és tiszta részek,...ha nem egy 40-50 m mély akna lenne előttünk. Amihez a kötelet még a túra elején letettük, mondván, "úgyis be vannak szerelve az aknák". No de, mindegy is, mert a csapatból már csak ketten jöttünk el idáig, a többiek egy törmelékes lemászás tetején vártak minket. Az akna tetején oldalazva egy izmozós, feszesen szerelt laza kötélhíd vezetett, cseppkő kikötéseket használva. Kicsit bizonytalankodva, hogy vajon hogy van rögzítve a kötél a másik végleten, de végül csak beleereszkedtem. Feri utánam.

img_8231_2_b.jpg

 Az Esztramos formavilágát idéző járat csakhamar elvégződött. Mai túránk eddig tartott, még menet közben néhány fotó, és lassú haladás a marasztaló barlangrészekből kifelé. .

img_8242_2_b.jpg

Na jó, ez is agyag. A felülről érkező csepegés hozza létre ezeket az agyagtornyokat, amik mint minden ebben a barlangban... elég impozánsak.

p6080750.JPG

A közel 12 órás fotóstúra, asszem kicsit megviselte az aznapi csapatot... Sebaj, holnap már csak 8h lesz...

Másnap a Nagy-terem körbejárása, és az előző nap kimaradt részek felkeresése volt a cél. Egész más oldalát látva így a barlangnak. Agyag nem volt most, csak tiszta cseppkövek, látványos terek és formák. És rengeteg korrodált felület.

img_8307_3_b.jpg

Ezen a fotón a nagy terem (Carlo Finocchiaro) talán 1/4.-e is látszik... A központi cseppkő előtt egy kisemberrel. p6080697.JPG Egy kicsi, éppen száraz medence kalcitjai a nagy teremben. Volt, ahol 1,5-2 cm-es élhosszal! 

img_8310_2_b.jpg

A rövidke szünet alatt elmereng a társaság a plafonról lelógó változatos képződmények látványában.

img_8377_2_b.jpg

Víztiszta helikitek egy nagyobbacska cseppkőzászlón.

img_8359_2_b.jpg

A nagy terem végében egy kis beöblösödés... Míg a többiek töltődtek, addig mi Tamással fotóztunk. 

Eztán jött túránk legérdekesebb, vagy legalábbis legszokatlanabb része. Továbbhaladva a barlang Ny-i ágában, a cseppkövek egyre szürkültek, mint ahogy a vízzel telt medencék alja is. Egy hosszú létrasor aljához érve már több négyzetméternyi felületet betoncseppkő lefolyások takartak el. Az autópálya építésének hatása még itt, 30-50 m mélységben is érződik. Úgy, hogy nem voltunk abban az ágában a barlangnak, ahol a pálya tartóelemei átütik a barlang falát. 

img_8317_2_b.jpg

Szürke "betoncseppkő-lefolyások", amik itt egész falfelületeket beborítanak, több 10 m mélységig. A hosszú létrasor vezet az autópályából nyíló lejárat felé.

img_8314_2_b.jpg

Térképészet az autópálya alagút előtt. Háttérben maga az alagút íves szerkezete. Lehetett hallani az autók zaját.

p6095816.JPG

Amikor felülről keresztezel egy autópálya alagutat.. (fotó: Németh Tamás) 

img_8344_2_b.jpg

Visszafelé haladva készítettem dágvány perspektívából is egy fotót az egyik színlőről. Az előző nap emlékére, a barlang amúgy tiszta ágában...

img_8333_1_b.jpg

Két nap után a megfáradt csapat búcsúzott a barlangtól, és lassan de bizonytalanul elindult kifelé.

Hétfőre, a hazaút napjára csak egy rövidke túrára maradt idő a kötélmosás előtt. Ádám Zsolt tanácsára a Gualtiero Savi volt a cél, ahogy mondta: " fél óra alatt megjárjátok, nem nagy barlang". A 3 km hosszú rendszert nekünk 4h alatt nem sikerült bejárnunk. És nem is nagyon számítottunk ilyen látványos terekre, ekkora járatokra... Itt a fotózás már mellékes volt. Kifelé készítettem 3 képet, és kiélveztem a hűsölés utolsó perceit. Hogy aztán kilépve az ajtón ismét megcsapjon a trieszti 35 fok...

img_8467_2_b.jpg

A közeli felszínről a repedéseken át belógó gyökerek, még a Savi bejárati zónájában. Lehet ők is a meleg elől menekülnek...

img_8436_2_b.jpg

A túra elején azt hittük, ezek lesznek a nagy terek. Ebben tévedtünk, viszont a patak formálta hullámkagylós fal a gazdag cseppkővilággal ennek ellenére megkapó látvány volt. A "pici ember" a terem bejáratában hasal.

p6100781.JPG

Futtában készített kis kép egy monumentális, kidőlt cseppkő talpazatáról, a Savi egyik nagy termében.

p6100785.JPG
Valakik nagyon unatkoztak...

img_8453_2_b.jpg

Ezekről a medencékről még futtában muszáj voltam készíteni egy képet...

Nagy köszönettel tartozunk Ádám Zsoltnak, hogy lejuthattunk ezekbe a csodás barlangokba, és persze a csapatnak, akik kitartottak a 3 nap alatt! :) 

Búcsúzóul a Trieszti naplementénk emlékével zárom a bejegyzést. Ilyen felszínes dolgokkal... 

p6090755.JPG

p6090763.JPG

Berentés Ági

A bejegyzés trackback címe:

https://barlangaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr3414894194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása