A Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat hivatalos blogja

Barlangtúrák, kutatások

Kotel 404, Szlovénia

Szöveg: Egri Laca

2007. november 14. - TASMAN ÖRDÖG

 

***

Tizenharmadik órája vagyunk a barlangban, mostmár nemsokára tényleg kiérünk. Már megint leaakadt az a kicseszett beg, mérhetetlen káromkodás, allattam Atyukából áradó csenden hallatszik az elmaradt röhögés. Hogy legszívesebben röhögne rajtam, de nem mer... pedig megtehetné, mert ez az egész igenis vicces. Mármint hogy mi az istent keresünk mi itt... Az előbb kicsit lejjebb épp azt fröcskölte a képembe, hogy attól kap agy ideg rohadást, hogy a karbidcsöve leakad valami cseppkőbe... hát ez is egy igen jellemző mozzanat erre a barlangra.

Kicsit lejjebb Krolltól hallok valami teljesen leépült elállatiasodó nyögést. Már megint Csubakkának képzeli magát...

Kiérek, lerogyok a fűbe a bejárat körüli igencsak síron túli hangulatot árasztó isten háta mögötti karsztbokorerdőben. Csillagos ég, erős szél. Nemsokára még két karbidláng nyikorog a szélben körülöttem társaim sisakján.

Elindulunk vissza a táborba, éjjel 3 óra van. A tűz körül Kamilla, Emőke és Robi fetreng, Norbi valahol már alszik. "Adjatok alkoholt." az első szavam, teljes egyetértésben a többiekkel.
***

2007. szeptember vége fespeleo_168.JPGlé potenciális kutatási terület vagy objektum után érdeklődtem a szlovéniai Gregor Žiberna csoport barlangászainál, akik meg is adták egy társuk elérhetőségét. Néhány, megfelelő angoltudás hiányában meglehetősen nehézkes e-mail váltás után annyit sikerült megtudnunk, hogy van egy barlang, ami 700 méter magasan a Brkini-karszton nyílik, 404 méter mély, és egy lelkes csapatra lenne szükség a további kutatásához.  


A Kotel-barlanghoz beszerelési információ nincs, térkép nincs, de a srác szerint 500 méter kötél és 30 karabiner elegendő a bejáráshoz. Azt is mondta, hogy a végponton továbbjutási lehetőség egy szelelő- lyuk bontása, és egy kürtő kimászása lehet. A barlangban 10 éve volt utoljára ember, a meglehetősen kevés információ is, dokumentáció hiányában csupán emlékezeten alapul. A környékbeli források jelentős barlangrendszerre engednek következtetni.

A terv a következő volt:

1. nap: beszereljük, megismerjük a barlangot, amiről szinte semmit sem tudunk, és létesítünk egy bivakhelyet, ami a 400 méter mélységben végezendő munkát hivatott egyáltalán lehetővé tenni.

2. nap: leszállunk bivakos cuccal, dolgozunk a bontáson vagy a kürtőmászáson, közben elkészül egy pontos beszerelővázlat is.

3. nap: késő délután: indulás fölfelé, barlang aljának kiszerelése.

4. nap: barlang tetejének kiszerelése, kötélmosás, hazajövetel.


Ehhez képest már első az nap világossá vált, hogy a felszerelés, amit hoztunk kevés lesz, és az idő is túl kevés. A barlang lejtős, és képződményben igen gazdag jellege meglehetősen bonyolult kötélpályát vont maga után, ezért csak a feléig jutottunk.

Második nap az összes tartalék felszereléssel indultunk neki a folytatásnak, az alsó 200 méter beszerelése rám várt... hát eddigi pályafutásom legnehezebb beszerelési feladata volt. Kevés felszerelés, karabiner, nittfül, heveder. 9 milliméteres kötél, amire ráadásul jobban is kell vigyázni. Kevés alapcsavar volt a falban, egyetlen egy helyen sem volt dupla pont, viszont a berakott alapcsavarok egy része is használhatatlan volt, elforgott stb...

speleo_12.JPGSzerencsére volt nálunk fúrógép, amit használnunk is kellett. Az annak idején expedíciós jelleggel sebtében kiépített, cseppkőformációkban gazdag barlang beszerelésében rengeteg TK-ra szorítkoztam. Számos traverz, laza hidak miatti szabadmászások, sportos elhúzások, lasszózva szerelés, néhol tanácstalanság, a végén már a heveder is elfogyott. – Már nem lehet messze a végpont. Hol lehet a határ, amit már a pótmegoldásokkal szabdalt beszereléssel nem szabad bevállalni? – azt hiszem, megfogalmazódott bennem a T3 tanfolyam tematikája... Valahol egy nagyobb akna alján nézem, nézem, nézegetem... valami hungarocell szóródhatott itt kifelé vagy mi...

Barlangi gyöngyök... Millió barlangi gyöngy!

Még sosem láttam barlangi gyöngyöt. Gyönyörű, titokzatos, időtlen, törékeny, kiszolgáltatott gyermekei a barlangnak. Egy öreg barlangnak, amely élete vége felé járva kapta el az emberiség felfedezni vágyó jövevényeit. Most még csak rengeteg cseppkő ezer kiválástípusban, de néhány barlangi perc múlva már ki lesz teljesen töltődve az egész tér cseppkővel...

Aztán annál a bizonyos rizikóhatárnál valamivel hamarabb elértük a végpontot. 100 méter hosszú rettenet híg agyagos lejtő után még egy 20-as akna. Elfogyott a kötél... az utolsó három méteres lemászásnál egy nittbe berakott utolsó utáni hevederrel biztosítottam a visszajutást. Azt hiszem, a KOTEL nem egy kezdőknek való barlang. 700 méter kötél, 60 átszerelés.

speleo_166.JPGA kapott információkkal ellentétben a végponton nem találtunk továbbjutásra lehetőséget. A víz egy lyukon elfolyik, az egész azt a benyomást kelti, mintha innentől kezdve az egész barlang be lenne cseppkövesedve. Nem túl biztató. Huzat följebb még megvolt, de itt már sehol sem találni. Ráadásul bivakhelyre esély sincs sehol, kivéve talán a legeslegvégét, ahol a viszonylag száraz agyagban lehetne helyet ásni. Kürtőt mászni a végponton nincs hol.

speleo_237.JPGA harmadik nap a barlang kiszerelésével telt, a negyedik, utolsó napon a Reka-folyó felszíni szakaszában elmostuk a teljes felszerelést, és még aznap hazautaztunk.

Az akció összességébe véve sikeresnek mondható. Noha a 404 méteres mélységben elhelyezkedő végpont nem kecsegtet továbbjutási lehetőségekkel, sikerült a teljes információhiány ellenére bejárnunk és megismernünk a barlangot. Legközelebbi alkalommal megpróbáljuk a barlang felénél még jelentős huzat útját követni, hátha sikerül továbbjutási lehetőségre bukkanni.

***
Az a pele..speleo_41.JPG. ami a barlang feléig leküzdötte magát, hogy kb. az egyetlen normális ivóhely közebébe beledögölve és felpuffadva pihenjen meg, és hogy az alatti aknában a kötélen nyakamba csöpögő víz valójában döglé lehessen miközben megcsapja az orromat a szaga... szóval az agyagos sáros köteles beggel fölfelé megszaporítva mozdulataimat az ötlött fel bennem, hogy annak a pelének biztosan volt humorérzéke...
***

Vidám napsütéses novemberi hétvége volt rengeteg idétlen vigyorgással…ja, és a hétvége poénja: KOTEL 404: Page not found.speleo_205.jpg

Résztvevők:speleo_171.JPG

Gazda Attila
Pataki Róbert
Borzsák Kamilla
Rojtos Norbert
Szabó Emőke
Králl Péter
Egri László

Papp Ferenc Barlangkutató Egyesület 

Lacc

Mentés

Mentés

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://barlangaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr8012143289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása